Værksteder

Værkstederne er ikke ekspertvælder – det er samtaler, det er spørgsmål, det er tanker, som vi håber bringer os lidt nærmere vores visioner og drømme.

Værksteder lørdag kl. 10–13 (3 timer)

Hvordan skaber vi en bæredygtig økonomi, der styrker vores lokalsamfund?

Vi bruger REconomy, Positive Money, Sacred Economy, fuld reserve, økologisk økonomi, sund fornuft og praktiske erfaringer til at undersøge hvordan vi kan fremme et nyt, bæredygtigt pengesystem. Vi ser på hvordan vi i praksis kan udvikle en aktiv lokaløkonomi på tværs af de mange foreninger, netværk og fællesskaber, der arbejder med omstilling. Og om det kan lade sig gøre at skabe et frugtbart samarbejde med lokale myndigheder og virksomheder. Medbring en gave – og dine ideer til hvordan vi kan udveksle mere med hinanden!
v. Annette Buhl, Omstilling Danmark,transitiondenmark.ning.com/profile/AnnetteBuhl, og Ditlev Nissen, Landsforeningen for Økosamfund/Involvering.nu

Visioner for et andet samfund

Vores nuværende samfundsmodel truer selve klodens fortsatte eksistens. Vi må finde en anden måde at organisere produktionen, forbruget og hele vores hverdagsliv på. I denne workshop skitserer vi, hvordan et sådant fremtidigt samfund kan organiseres på alle større livsområder og som sammenhængende model.
v. Niels Aagard, Andelssamfundet Hjortshøj, naa_13@hotmail.com

Økologiske skolehaver

Kom og lær hvordan du giver børn jord under neglene og lys i øjnene. Bliv inspireret til hvorfor og hvordan du arbejder med børn i skolehaver og grønne læringsrum. Workshoppen består af et oplæg med masser af pædagogiske og praktiske tips og tricks samt smukke billeder fra Danmarks største og ældste skolehave. Her får du samtidig mulighed for at få svar på dine spørgsmål om skolehaver. Vi afslutter med fingrene i praksis, hvor du får prøvet elementer af det helt konkrete forårsarbejde i en skolehave (Sådan forbereder du et såbed, såning og plantning med børn, samt andre årstidsrelevante aktiviteter).
v. Gorm Friborg, projektleder for De Små Dyrker, Københavns Skolehaver,www.kbhskolehaver.dk

Den økologiske kommune, Lejre

Hvordan arbejder vi i Lejre Kommune med økologi ud i alle kroge – for dem der vil, fordi det giver mening? Lyt, spørg og overvej, hvordan du kan hjælpe din kommune på vej.
v. Tina Unger, Programleder for Erhverv, Klima og Bæredygtighed i Lejre Kommune, denoekologiskekommune.lejre.dk/oekologi-ud-i-alle-kroge/lejre-den-oekologiske-kommune/

Naturtur til Stavns Fjord

Tag med Samsøs naturvejledere på cykel-og vandretur til Stavns Fjords rige natur og fugleliv. Vi cykler ca. 6 km op til fjorden – vandrer i en times tid og cykler tilbage igen. Vær forberedt på frisk luft og stor natur. Husk kikkert.
v. Samsø Naturskole, www.samsonaturskole.dk

Permahavetur på Samsø

Permakulturdesign og en permakulturhave på vej.
v. Birgit Rothmann, Kærbakken 11, www.gallerirothmann.dk

Værksteder lørdag kl. 10–11.30 (1 ½ time)

Skab forandring gennem yoga og meditation

Brief Smart / prison smart, www.breathesmart.dk. En teknik udviklet af Sri Sri ravi Shankar www.srisriravishankar.org Indhold: Fortælling fra livet – en bruger af teknikken fortæller sin biografi. Introduktion til åndedrætsteknik. Tid til spørgsmål og dialog. Rammer: lokale med plads til 20–25 personer i en cirkel.
v. Klaus Vinter, klaus@jydskeweb.dk, Hesbjerg Landsby i samarbejde med Flemming Zhale. Se www.breathesmart.dk &www.srisriravishankar.org

Hamp er et effektivt bygge- og isoleringsmateriale

Hamp har været brugt siden oldtiden, hvor det blev anvendt af Romerne, Egypterne og Kineserne til sejl, reb, papir, »indre rejser« og byggeri. Hamp er teknisk afprøvet som byggemateriale i bl.a. Frankrig og Holland, men der findes meget få hampehuse i Danmark. På Birkegården vil vi bygge vægge og tagkonstruktioner af Hampekalk. P.t. udvikler vi byggemetoder med blandinger af hampeskærver og kalk. Workshoppen omhandler visioner og praktiske erfaringer med hampekalk som byggemateriale og som isoleringsmateriale. Endvidere omtales dyrkning og behandling af hamp til byggeri.
v. Steen Nørhede, erfaren selvbygger, www.noerhede.dk

Regnvandshåndtering

Hvordan håndteres regnvand ved boligen og i haven. Al regnvand burde afledes, håndteres og bruges lokalt. Kloakering af regnvand svarer til at »feje skidt ind under gulvtæppet«
v. Arne Mayoh, www.regnvandsspecialisten.dk

Fødevarefællesskaber i Danmark – lad os komme i gang!

Mød andre, som er nysgerrige på fødevarefællesskaber i Danmark, hvor mange er der? Hvordan gør de? Vær sammen om at skabe fundament og visioner for flere fødevarefællesskaber og lær lidt om, hvordan de fungerer i dag.
v. Mette Hansen, tidligere formand i Københavns Fødevarefællesskab,www.kbhff.dk

Værksteder lørdag kl. 11.30–13.00 (1 ½ time)

Skab forandring gennem yoga og meditation

Se beskrivelse ovenfor (kl. 10–11.30).

Hamp er et effektivt bygge- og isoleringsmateriale

Se beskrivelse ovenfor (kl. 10–11.30).

Økologisk arkitektur – byggeri med omtanke

Vor målsætning er at holde »det gode håndværk« i live – gerne med en praktisk / tidløs æstetik, uden det virker tungt og truende hellere fyldt med »lys«.
v. Flemming Abrahamson, www.fornyetenergi.dk

Rensning af spildevand

Decentrale renseanlæg, beplantede filteranlæg og genbrug af renset spildevand.
v. Rene Killian, www.kilianwater.com

Billeder fra et år i Karnas have – glæder og udfordringer

Redaktør og haveskribent i PØ, viser fotos fra sin have og sætter gang i samtalen om dyrkning og selvforsyning.
v. Karna Maj, www.havenyt.dk

Sociale medier i foreningers omstillingskommunikation

Hvordan kan vi bruge sociale medier, Instagram, Facebook, Twitter mv., til at styrke fælledskaber i forhold til at åbne op for unge mennesker, at vise hvem vi er, forrest i bussen, at dele til dem vi ikke vidste er interesserede, og sidst men ikke mindst: at dele globalt.
v. Signe Voltelen, www.opengardencph.dk

Inner Transition – Den personlige omstilling

Hvordan kan vi skabe en kultur i vores fællesskaber og samfund, der understøtter os i at føle os set, værdsat, motiveret og handlekraftig til at åbne for nye bæredygtige ideer? – Ideer der bryder med eksisterende sociale, miljømæssige og økonomiske paradigmer.
v. Anne Moloney og Bjarne Gantzel Pedersen,www.omstillingdanmark.dk

Aktiv energireduktion – hvordan?

Med afsæt i Transition Networks EDAP (Energy Descent Action Plan) finder vi løsninger til hvordan vi hver især og i fællesskab kan reducere vores energiforbrug og økologiske fodaftryk, samt en gennemgang af eksisterende vedvarende energikilder og deres udvikling.
v. Bjarne Gantzel Pedersen www.omstillingdanmark.dk

Værksteder søndag kl. 10.00–13.00 (3 timer)

Borgerlystne bæredygtige fælledskaber – samtalen om hvor vi er på vej hen – sammen

Vores fem foreninger har det til fælles, at vi på hver vores måde arbejder med bæredygtig omstilling i praksis. Hvordan kan et øget samarbejde lokalt, og på tværs af foreningerne, være med til 1) at styrke de lokale omstillingsaktiviteter og 2) skabe et fundament der gør os i stand til at sætte grønne dagsordener ude i kommunerne? Workshoppens formål er at samle op på årsmødets mange input og se på de konkrete muligheder for udvikle samarbejdet frem mod et fælles årsmøde i 2016
v. Andreas Lloyd www.borgerlyst.dk

Materialer, kalk, isolering, hamp, hør og økologisk byggeri

Udvendig isolering inkl. Kalk, Eksempler ved Lars Jørgensen, EVD og Søren Nayberg, Lejre, leg med materialer, forsk. Isoleringstyper, Homatherm, træfiber, hør, hamp og papir
v. Søren Nayberg og Lars Jørgensen, www.egenvinding.dk

Drømmen om det hele liv

Workshop om Dragon Dreaming faciliteret af Anne Moloney og Susanne Lautrop, Fejø. På Fejø er vi begyndt at gøre os erfaringer med community building værktøjet Dragon Dreaming. Disse erfaringer vil vi gerne dele med jer ved at fortælle om dem og invitere jer til at afprøve Dragon Dreaming.
v. Anne Moloney og Susanne Lautrop, www.omstillingdanmark.dk

Forumspil om ildsjælens dilemmaer,

Kan man brænde for en sag eller et projekt uden at ende udbrændt, alene, fattig og desillusioneret? Gennem forumspil inviterer vi dilemmaerne ind på scenen og skaber et laboratorium hvor vi vender og drejer situationerne og i fællesskab finder nye perspektiver og handlemuligheder. Forumspil er en interaktiv lærerig og sjov metode hvor der dannes små situationsspil der indeholder kendte udfordringer, konflikter og dilemmaer der siden bearbejdes med input og bud fra publikum.
v. Sasja Iza Christensen, psykoterapeut og procesleder, www.siza.dk, Hallingelille Økolandsby,

Besøg Samsø Mælk og hør om Økologisk Samsø og den økologiske jordfond

Bent Degn, har 8 køer og driver et lille gårdmejeri på gården. Bent er formand for Økologisk Samsø. Rundvisning og hos Bent møder vi også Rasmus og Johannes fortæller om at være unge landmænd på Samsø og de første i DK, som har fået adgang til jord via Samsø Økologiske Jordfond.
v. Bent, Rasmus og Johannes, Brattingsborgvej 9, www.samsomaelk.dk

Værksteder søndag kl. 10.00–11.30 (1 ½ time)

Den magiske økologiske jord

Hvordan du gøder jorden – og ikke planterne! Et foredrag, der skal holdes flere steder i landet i løbet af 2014 for at inspirere flere interesserede til at dyrke haven efter økologiske principper. Foredragsholderne håber på feedback fra tilhørerne, så de er bedre rustede til at drage ud i landet og opfordre til mere liv i haverne.
v. Mia Stockholm, økologisk landmand og Lotte Kramer, aktiv hjemmedyrker

Hvordan laver vi inkluderende aktiviteter i vores lokalsamfund?

Samtaler om hvordan vi lokalt kan sætte gang i aktiviteter, som vi kan overskue og som vi synes giver mening i forhold til lokal organisering.
v. Johan Fast, PØ bestyrelsesmedlem, og Sandra Villumsen, PØ-projektleder

Økologisk byggeri materiale basis

Carbon Footprint. Om byggematerialers energiforbrug og diffusionsåbne konstruktioner.
v. Hans Dollerup, www.taethus.dk

Værksteder søndag kl. 11.30–13.00 (1 ½ time)

Byhavevisioner – erfaring og udveksling

Samtaleværksted om de byhaver, som er i gang og dem vi drømmer om
v. Signe Voltelen, www.opengardencph.dk

Fortællinger fra grøntsagserhvervet på Samsø

Hvordan laver man nye økologiske kartofler, og hvordan er grøntsagsdyrkningens historie på Samsø? Marianne arbejder!

ØKO kornkursus – dyrk korn i småskala

De gamle kornsorter passer perfekt ind i din have eller på mindre marker. Der er et hav af sorter, som er både smukke og giver variation i haven/på marken. Samtidig kan kornet/melet give et pift til de kulinariske udfoldelser i køkkenet og på dyrenes menukort. Hør om hvordan du griber det an, og hvorfor det er vigtig at dyrke de gamle sorter!
v. Dorte Ernst, agronom og medlem af Fødevareministeriets dialogforum om EU-sortslovgivning

Permakultur LAND centre. Hvordan laver vi netværk?

Permakultur Danmark har givet startskuddet til LAND-netværket. Vi sætter fokus på de gode permakultursteder, vi har i Danmark. Vi skaber netværk mellem dem, som gerne vil permakulturen. Kurser, aktiviteter og demonstration af permakulturens principper, praktiske løsninger og etik er i centrum, sammen med metoder til lavere forbrug og fingrene dybt i mulden på de nye LAND centrene. Netværket er i sin spæde start – og der er allerede fart på! Hør om hvordan visionen for LAND kom fra England til Danmark og vær selv med til at skabe fremtidens permakultur.
v. Catrine Dolleris, www.permakultur-danmark.dk